Canon Fotoğraf Makinelerinde Lens Yuvaları Nelerdir? Canon Kameralarda Hangi Mount Kullanılır: Kapsamlı Rehber

Günümüzde fotoğrafçılık ve video alanında adım atmak isteyenler veya ekipmanlarını yükseltmeyi, değiştirmeyi düşünenler için Canon, geniş ürün seçeneğiyle öne çıkan bir marka. Canon'un SLR, DSLR ve aynasız fotoğraf makineleri, farklı ihtiyaç ve bütçelere hitap eden çeşitli modeller sunuyor. Ancak, bu ürünler içinde doğru ekipmanı seçmek, özellikle lens yuvaları (mount) gibi teknik detaylar söz konusu olduğunda, kafa karıştırıcı olabilir. Bu kapsamlı rehberde, Canon'un yıllar içinde piyasaya sürdüğü tüm fotoğraf makinesi modellerini ve bu modellerde kullanılan lens yuvalarını detaylı olarak bulabilirsiniz. Hangi lens yuvasının hangi kamera modeliyle uyumlu olduğunu, farklı lens yuvalarının özelliklerini ve avantajlarını, ve Canon'un en popüler lens modellerini ele alacağız. 

Bu rehber, Canon fotoğraf makineleri ve lensleri hakkında kapsamlı bilgi edinmek isteyen herkes için yazılmıştır. İster yeni başlayan bir fotoğrafçı olun ister bir profesyonel, bu rehber sayesinde bu konuyu daha iyi bileceksiniz. Canon DSLR kameralar, Canon aynasız kameralar, EF lens yuvası, RF lens yuvası, EF-S lens yuvası, Canon kamera rehberi gibi konulara bu yazıda değineceğiz. Fotoğraf teknolojisindeki çalışma prensiplerine kısa giriş yaptıktan sonra hangi lens yuvaları hangisine uygundur detaylı yazıyı okuyabilirsiniz.

Bu rehberde bulabileceğiniz konular:

  • Canon'un farklı lens yuvalarının (EF, EF-S, RF, RF-S, EF-M) açıklamaları
  • Canon'un SLR, DSLR ve aynasız fotoğraf makinesi (mirrorless) modellerinin listesi
  • Hangi lens yuvasının (mount) hangi kamera modelleriyle uyumlu olduğu bilgisi
  • Lens seçimi ve uyumluluk konusunda ipuçları

Yazıda detaylara girmeden önce daha iyi anlaşılabilir olması için birkaç temel kavrama kısa olarak değinip, bunların detaylı açıklamalarını daha sonra bu ve başka makalelerimiz içinde bulabilirsiniz. Önce kısa tanımlar:

Fotoğraf teknolojisindeki çalışma prensipleri:

SLR (Single Lens Reflex): Makinelerde kullanılan bir optik mekanizmadır. Ayna sisteminin varlığını ifade eder. Bu ayna, lensten gelen görüntüyü vizöre aktarır. Fotoğrafı çektiğiniz anda, bu ayna yukarı kalkar ve ışık doğrudan film veya sensöre ulaşır. Günümüzde artık yaygın olarak bilinen adı bu değil, DSLR'dir. Vizör, fotoğraf çekerken baktığımız görüntüyü çerçeveleyen genelde küçük bakaçtır. 

DSLR (Digital Single Lens Reflex): SLR teknolojisinin dijital sensörlerle birleştirilmiş halidir. SLR gibi ayna mekanizmasına sahiptir, ancak filmin yerini dijital sensör (CCD, CMOS) almıştır. DSLR, ayna mekanizmasında dijital sensörün varlığını ifade eder. Vizörden görülen görüntü (ışık), objektiften geçerek ayna ve prizma sistemiyle sensöre ulaşır.

MIRROSRLESS (Aynasız, MILC): Bu sistem herhangi bir ayna mekanizması içermez. Objektiften gelen görüntü (ışık), doğrudan dijital sensöre ulaşır. Elektronik vizör (EVF - Elektronic Viewfinder) sistemi vardır.

Son Kullanıcı Açısından Yaygın Genel Sensör Türleri:

Full Frame: (Tam Kare): 36 x 24mm boyutlarındadır ve 35mm film formatına eşdeğerdir.

APS-C (Advanced Photo System Type-C veya Crop Sensor): Full frame sensörden daha küçüktür ve genellikle marka-modele göre 22,2 x 14,8mm ile 23,6 x 15,7mm arası boyutlarındadır. Orta ve giriş seviye DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinde yaygın olarak kullanılır. Sensör küçük olduğundan tam kareye (full frame) göre daha dar görüş açısı sunar. Çerçeve boyutu lens uzaklığına göre yüksek yakınlaştırma alana denk gelir, bu crop faktördür. Full frame modellere göre daha uygun fiyatlıdır.


Temel olarak bu bilgileri öğrendikten sonra Canon markasının lens yuvaları hakkında detaylara geçebiliriz. 

CANON'UN FARKLI LENS YUVALARININ AÇIKLAMALARI

Canon’un lens yuvaları, farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap eden uzun yıllardan beri kullanılan bir düzende çeşitli modellere ayrılmıştır. Canon Lens (Mount) Yuvaları: 

FD Mount (Focal Distance): 35mm film (Full-frame), manuel odak.

EF Mount (Electronic Focus): Full-frame, APS-C (crop), DSLR kameralar, elektronik odak.

EF-S Mount (Electro-Focus Short Back Focus): APS-C (crop) DSLR kameralar, EF gövdelerle uyumsuz.

EF-M Mount: APS-C (crop) aynasız kameralar (EOS M serisi).

RF Mount: Full-frame aynasız kameralar (EOS R serisi). 

RF-S Mount: APS-C (crop) aynasız kameralar (EOS R, APS-C serisi).

Yazıda daha üstte bahsedilen sensör türleri ve çalışma prensipleriyle buradaki terimlerin daha anlaşılır olduğunu artık söyleyebiliriz. Görsel olarak da anlamayı pekiştirebiliriz. 

Bu listede yer alan yuva türleri dikkate alındığında Canon'un lens giriş yuvaları (lens mount) zaman içinde gelişmiş ve farklı sensör boyutlarına hitap edecek şekilde çeşitlenmiştir. Yukarıda yer alan lens yuvası çeşitlerini şimdi daha detaylı görelim. Yılları, farklı kaynaklarda farklı olmakla birlikte genel kabul gören ve ortalama benzer yılları düşünerek okumakta yarar var. Sensör Tipi, uyumlu olduğu body modellerini temsil eder. İşte Canon'un modern geçmişten günümüze kadar olan lens giriş yuvalarının full-frame ve crop sensör ayrımıyla birlikte listesi:

1. Canon FD Mount (1971 - 1992)
Sensör Tipi: 35mm film (Full-frame)
Kullanım Alanı: Film kameraları için manuel odak lensler
Açıklama: Canon'un 1970'ler ve 80'lerde kullanılan manuel odaklı lens yuvası. Otomatik netleme desteklemeyen, mekanik bir lens mount.

2. Canon EF Mount (1987 - Günümüz)
Sensör Tipi: Full-frame ve APS-C (Crop sensör)
Kullanım Alanı: DSLR kameralar
Açıklama: EF mount, Canon'un full-frame DSLR kameralar için tasarlanmış otomatik odak lens yuvasıdır. Elektronik bağlantılar sayesinde netleme ve diyafram kontrolü lens üzerinden yapılabilir. EF lensler, APS-C sensörlü Canon DSLR modellerinde de kullanılabilir, ancak çerçeveleme crop faktörüyle küçülür. Yani makinenin sensörü küçük olacağından daha dar bir alanı çeker.

3. Canon EF-S Mount (2003 - Günümüz)
Sensör Tipi: APS-C (Crop sensör)
Kullanım Alanı: APS-C DSLR kameralar
Açıklama: EF-S mount, Canon’un APS-C sensör boyutuna özel olarak geliştirdiği bir lens yuvasıdır. EF-S lensler yalnızca APS-C kameralarla uyumludur. Full-frame gövdelerde fiziksel olarak kullanılamaz çünkü lensin arka kısmı full-frame aynasıyla çarpışabilecek çıkıntıya sahiptir.

4. Canon EF-M Mount (2012 - Günümüz)
Sensör Tipi: APS-C (Crop sensör)
Kullanım Alanı: Canon’un aynasız APS-C kameraları (EOS M serisi)
Açıklama: EF-M mount, Canon’un APS-C sensörlü aynasız kameraları için geliştirdiği bir lens yuvasıdır. EF-M lensler, yalnızca EOS M serisi kameralarla kullanılabilir. EF ve EF-S lensler, adaptör ile bu gövdelerde kullanılabilir.

5. Canon RF Mount (2018 - Günümüz)
Sensör Tipi: Full-frame
Kullanım Alanı: Canon’un full-frame aynasız kameraları (EOS R serisi)
Açıklama: RF mount, Canon’un full-frame aynasız kameraları için geliştirdiği lens yuvasıdır. RF mount, EF mount’a kıyasla daha geniş çapta bir lens yuvasına ve daha kısa bir flanş mesafesine sahiptir, bu da optik tasarımda esneklik sağlar. EF lensler, adaptörle RF mount kameralarla kullanılabilir.

6. Canon RF-S Mount (2022 - Günümüz)
Sensör Tipi: APS-C (Crop sensör)
Kullanım Alanı: APS-C aynasız kameralar (EOS R serisinin APS-C modelleri)
Açıklama: RF-S mount, Canon’un APS-C sensörlü aynasız kameraları için geliştirilmiş bir lens yuvasıdır. RF-S lensler, hem APS-C hem de full-frame RF mount gövdelerde kullanılabilir, ancak APS-C gövdelerde tam performans gösterir. Full frame bir gövdede kullanıldıklarında, kırpma modunda çalışırlar. Yani tam sensörü kullanmazlar.

Not:
Flanş mesafesi (Flange Focal Distance): Bir fotoğraf makinesinin lens yuvasının (mount) arka yüzeyi ile görüntü sensörünün (veya filmin) ön yüzeyi arasındaki mesafedir.

Buradan hareketle Canon'un en önemli başarılarından ve yıllarca kullanılmasını sağlayan etki güçlerinden biri, SLR uyumlu filmli dönemde kullanılan EF mount lenslerini, dijital dönemde piyasaya çıkan yeni DSLR modelleriyle de uyumlu olmasıydı. Bu lensler, otomatik netlemeyi destekleyen kaliteli mercekler kullanan lensleri de içinde barındıran bir ekosistemin parçasıydı. Günümüzde de halen kullanılabilmektedir. 

Önceki dönemde olan ve artık yaygınlığını haliyle yitiren FD (ve FL) lens sistemi sonrası, digital olarak var olan kamera modelleri ile çıkış yıllları ve bu modellerin hangi lens yuvasını kullandıklarına dair faydalı bir liste de aşağıdaki gibidir. Bu listede 2010'lu yıllardan itibaren ve biraz da yaygınlığına göre geçmişten günümüze çıkan Canon modellerini ve bu modellerin kullandığı lens yuvalarının hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Yukarıda da bahsedilen lens yuvası adları ve özellikleriyle birlikte oluşabilecek kafa karışıklığını ortadan kalkabilir artık.

Alttaki Listede yer alan konular; 

1 - Canon Full Frame DSLR Modelleri (Aynalı) ve Lens Mount

2 - Canon APS-C (Crop Sensör) DSLR Modelleri (Aynalı) ve Lens Mount

3 - Canon Full-Frame Aynasız Modelleri ve Lens Mount

4 - Canon Crop Sensör Yeni Aynasız Modelleri ve Lens Mount

5 - Canon EF-M Mount APS-C Aynasız Modelleri ve Lens Mount

Bu başlıklar altında detaylı bilgileri yıllarına göre bulabilirsiniz. Bu sayede seçeceğiniz modellerdeki özellikleri de kıyaslayabilirsiniz

CANON DSLR MODELLERİ

Bu modellerde genellikle EF Mount kullanılır. Canon’un DSLR serisinde hem full-frame hem de APS-C sensörlü kameralar bulunmaktadır.

1 - Canon Full-Frame DSLR Modelleri (Aynalı) ve Lens Mount:

Canon EOS 5D
Full-frame
EF Mount
2005

Canon EOS 5D Mark II
Full-frame
EF Mount
2008

Canon EOS 5D Mark III
Full-frame
EF Mount
2012

Canon EOS 5D Mark IV
Full-frame
EF Mount
2016

Canon EOS 5DSr
Full-frame
EF Mount
2015

Canon EOS 6D
Full-frame
EF Mount
2012

Canon EOS 6D Mark II
Full-frame
EF Mount
2017

Canon EOS-1D C
Full-frame
EF Mount
2012

Canon EOS-1D X
Full-frame
EF Mount
2012

Canon EOS-1D X Mark II
Full-frame
EF Mount
2016

Canon EOS-1D X Mark III
Full-frame
EF Mount
2020


Yukarıdaki listeden de anlaşlacağı üzere Full-Frame bir DSLR sensör modeli, Canon EOS modellerinde EF Lens yuvasını kullanır. Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla DSLR sistemiyle piyasa sunulmuş ve sunulan Canon EOS fotoğraf makineleri listedeki gibidir. Buradan da hareketle artık DSLR modeller yerine aynasız sistemlerin yaygın kullanılmaya başlanmasıyla, DSLR yeni model üretimi ve yaygınlığını azalmıştır.

Full Frame DSLR bodylerde EF yuvasına sahip lensler kullanılırken, yazının önceki kısımlarında da bahsedildiği gibi EF-S yuvaya sahip lensler kullanılamaz. Bu full frame (tam kare) aynalı makinelerde sadece EF lens yuvasına sahip lensler kullanılmalıdır. 

2 - Canon APS-C (Crop Sensör) DSLR Modelleri (Aynalı) ve Lens Mount

Aşağıdaki tablolarda da başlangıç, giriş, orta-üst seviye modelleri bulabilirsiniz. Sayıca daha fazla üretilmiş ve kendi içinde bir düzeni olduğu için ayrı tablolarda APS-C sensörlü Canon DSLR kameraları görebilirsiniz. Görülebileceği üzere, crop sensörlü modelerde, Ful Frame uyumlu olan lensler (EF) kullanılabilmektedir. 

Canon EOS 300DAPS-CEF-S ve EF2003
Canon EOS 350DAPS-CEF-S ve EF2005
Canon EOS 400DAPS-CEF-S ve EF2006
Canon EOS 450DAPS-CEF-S ve EF2008
Canon EOS 500DAPS-CEF-S ve EF2009
Canon EOS 550DAPS-CEF-S ve EF2010
Canon EOS 600DAPS-CEF-S ve EF2011
Canon EOS 650DAPS-CEF-S ve EF2012
Canon EOS 700DAPS-CEF-S ve EF2013
Canon EOS 750DAPS-CEF-S ve EF2015
Canon EOS 760DAPS-CEF-S ve EF2015
Canon EOS 800DAPS-CEF-S ve EF2017
Canon EOS 850DAPS-CEF-S ve EF2020
Canon EOS 77DAPS-CEF-S ve EF2017
Canon EOS 50DAPS-CEF-S ve EF2008
Canon EOS 60DAPS-CEF-S ve EF2010
Canon EOS 70DAPS-CEF-S ve EF2013
Canon EOS 80DAPS-CEF-S ve EF2016
Canon EOS 90DAPS-CEF-S ve EF2019
Canon EOS 7DAPS-CEF-S ve EF2009
Canon EOS 7D Mark IIAPS-CEF-S ve EF2014
Canon EOS 100DAPS-CEF-S ve EF2013
Canon EOS 200DAPS-CEF-S ve EF2017
Canon EOS 250DAPS-CEF-S ve EF2019
Canon EOS 1000DAPS-CEF-S ve EF2008
Canon EOS 1100DAPS-CEF-S ve EF2011
Canon EOS 1200DAPS-CEF-S ve EF2014
Canon EOS 1300DAPS-CEF-S ve EF2016
Canon EOS 2000DAPS-CEF-S ve EF2018
Canon EOS 4000DAPS-CEF-S ve EF2018

3 - Canon Full-Frame Aynasız Modelleri ve Lens Mount

Canon aynasız kameralarında iki temel mount kullanır: EF-M Mount (APS-C aynasız kameralar için) ve RF Mount. R serisi aynasız kameralarla M serisi aynasız kameralar farklıdır. 

Canon EOS R (2018)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS RP (2019)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS R5 (2020)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS R6 (2020)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS R3 (2021)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS R6 Mark II (2022)
Full-frame
RF Mount

Canon EOS R5 C (2022)
Full-frame
RF Mount


Yukarıda Farklı renkte olan modellerin diğerlerinden farkı bulunmaktadır ancak ikisi de RF Mount lens yuvasını kullanmaktadır. EOS Ra, astrofotoğrafçılar için modifiye edilmiş ve bu amaçla piyasaya sunulmuştur. Canon EOS R5 C ise video odaklı üretilmiştir. Video çekimleri ve teknolojileri bakımından geliştirilmiş modeldir. Canon R serisi aynasız Full Frame (Tam Kare) kameralar, görüldüğü üzere RF lens yuvasını kulanır. 

4 - Canon Crop Sensör Yeni Aynasız Modelleri ve Lens Mount

Canon EOS R7 (2022)
APS-C
RF Mount ve RF-S

Canon EOS R10 (2022)
APS-C
RF Mount ve RF-S

Canon EOS R50 (2023)
APS-C
RF Mount ve RF-S

Canon EOS R100 (2023)
APS-C
RF Mount ve RF-S

Görüldüğü gibi aynalı kameralarla aynı mantık burada da işlemektedir. RF lensler de crop sensörlü modelerde kullanılabilir. Ancak farklı olarak crop uyumlu RF-S lensler de full frame modellerde kullanılabilir. Buradaki tek fark yukarıda da değinildiği üzere full frame gövdelere takılabilir ancak makine sensörde boş kalan yerleri algılayarak kendince bir crop uygulayacak ya da kenarlarda siyahlık görülecektir. 

5 - Canon EF-M Mount APS-C Aynasız Modelleri ve Lens Mount

Canon EOS MAPS-CEF-M Mount2012
Canon EOS M2APS-CEF-M Mount2013
Canon EOS M3APS-CEF-M Mount2015
Canon EOS M10APS-CEF-M Mount2015
Canon EOS M5APS-CEF-M Mount2016
Canon EOS M6APS-CEF-M Mount2017
Canon EOS M100APS-CEF-M Mount2017
Canon EOS M50APS-CEF-M Mount2018
Canon EOS M6 Mark IIAPS-CEF-M Mount2019
Canon EOS M200APS-CEF-M Mount2019
Canon EOS M50 Mark IIAPS-CEF-M Mount2020

Lens Mount Yazı Sonu Özeti:

EF Mount: Full-frame DSLR kameralar için. APS-C yuvalı kameralarda da kullanılır.

EF-S Mount: APS-C DSLR kameralar için.

RF Mount: Canon’un aynasız full-frame ve APS-C modelleri için.

RF-S Mount: APS-C Aynasız kameralar için. Şartlarıyla Full Frame aynasızda da kullanılabilir.

EF-M Mount: Canon’un aynasız M serisi APS-C modelleri için.

Bu listede Canon'un DSLR ve aynasız modellerinin çıkış yılları, sensör türleri ve lens montajları (mount) bilgilerini paylaştık. Bu yazıyı okuduktan sonra artık bu konu hakkında herhangi bir kafa karışıklığı olmayacak ve ne olduğu rahat bilinecektir. Daha fazlası için Videolitik Video Eğitim sayfamızı ve Youtube Kanalımızı Takipte kalın. Öğretici, yararlı bilgiler bulunan yeni içeriklere karşınızda olmaya devam edeceğiz.

VİDEOLİTİK YOUTUBE KANALI

Yorumlar

Popüler Yayınlar